Wedstrijden

Opnieuw 4 mooie wedstrijden vanaf "Klein Strand"

zaterdag 10 februari 2018

Net zoals voorgaande jaren wilt de RNSYC zich richten tot de zwaardboten-klassen en enkele mooie wedstrijden inrichten vanaf het Klein Strand.

Dit jaar staat de Laserklasse twee maal op het programma. Eerst komen, net als vorig jaar, de Laser Euro Masters aan de beurt op 5 to 7 Mei. Vorig jaar met een 60 tal deelnemers, dit jaar mogelijks meer na de geslaagde première in 2017.

Geen Belgisch Kampioenschap Laser dit jaar maar wel een Eurocup Laser die van 18 tot 20 mei in de verschillende klassen op een mooi veld zouden kunnen aantrekken.Op 8 en 9 september komen opnieuw de Europes en de Finns hun Belgisch Open Kampioenschap zeilen. De Europes voor de 7e opeenvolgende keer, de Finns nu ook al voor de 3e keer met een heel mooie Nederlandse deelname.

 

Prijsuitdeling Noordzeekampioenschap.


zaterdag 3 februari 2018

Op donderdag 2 april had in de RNSYC de prijsuitreiking plaats van het ONZK 2017.

Er was een mooie opkomst en gedurende de ceremony mocht blijken hoe de club er op is vooruitgegaan in de laatste periode. Waren er nog geen directe winnaars in de verschillende kategoriën, het groot aantal deelnemers en de goede sfeer binnen onze vloot met onder meer het succes van onze Woensdag-avonden viel iedereen op.


In IRC 1 en 2 haalde Juliette een mooie derde plaats, juist voor Ragazza, Njord en Canjotto op 4,5,en 6 maar ook Mr. Sandman en Monaqua.

In IRC 3 vinden we Jolo op plaats 3, Camelot op 4, Fuzao op 5 en North Sea Three  op 6.

Op een  111 deelnemende boten waren er 25 van de RNSYC en 2 prijzen voor beste vloot gingen naar onze club. Dit is wel merkwaardig want men kan moeilijk gaan beweren dat we over het grootst aantal ligplaatsen beschikken noch de grootste vloot hebben.


Nog eens hartelijk gefeliciteerd aan al onze zeilers.

LM


P.S. Er staan foto's van de prijsuitreiking op de fotosite van de club in kleine resolutie.

De originelen in full kunnen worden aangevraagd.

Resutaten ONZK 2017 kan men winden door te klikken hier


Juliette, 3e in IRC 1 en 2

Hierbij enkele affiches A2 die worden uiitgegeven voor de wedstrijden van 2018.

Belangstellenden kunnen exemplaren aanvragen via het secretariaat van de club.

Oostende Ramsgate

donderdag 10 mei 2018

Oostende Ramsgate is elk jaar onze seizoensopener bij de IRC en CR. Dit jaar moeten we een sterke daling van het aantal deelnemers betreuren van een 40 %. Een kleine 50 deelnemers plaatst ons nog bij de mooiste wedstijden van het seizoen doch het dramatisch ongeval met de Capella vorig jaar in Zeebrugge en de talrijke veiligheidsmaatregelen die als gevolg daarvan werden opgelegd deden sommigen besluiten verstek te geven. 

Foto's van de start hier

Laser Masters

dinsdag 8 mei 2018

Verleden weekend, 5, 6 en 7 mei, begon ons wedstrijdseizoen met de Laser Masters. Na een geslaagde editie 2017 met een kleine 50 deelnemers kregen we opnieuw het vertrouwen van de klasse en kwamen een 68 deelnemers opdagen uit 10 verschillende landen waaronder Argentinië, Domincaanse Rep. en de Verenigde staten. Het weer was prachtig, de temperatuur was zomers. De zaterdag en de zondag werden telkens 3 mooie reeksen afgewerkt. De maandag liet de wind het afweten en kon niet worden gezeild. Bij de Laser ging de overwinning naar Alan Davis, GBR met een mooie voorsprong op 36 deelnemers. Bij de Laser Radial (32 deelnemers) won eveneens een Brit Alan Jones . Noteren we hier de mooie 10e plaats van onze Natalie Gunst die zich plaatste als daarbij eerste Dame.

Wat vooral opvalt is de sportiviteit van deze klasse, de onderlinge vriendschap, de compitiviteit en de weinig op geen protesten. Graag willen we de belangrijke medewerking vanuit de klasse aan de organisatie van dit mooie evenement bedanken. Een nieuwe uitgave 2019 is nu reeds gepland voor volgend jaar.

Resultaten zijn te vinden door hier te klikken . Foto's in gallery

 

Verslag Oostende Ramsgate

maandag 14 mei 2018

De 47 deelnemers genoten vanaf 6,30 van een ontbijt in een overvolle club. Daarna werd vertrokken en bleef alle herrie i.v.m. de geruchten over moeilijkheden met de diepgang in het bassin ons gelukkig bespaard. Iedereen kon zonder moeite de start halen die dan ook zonder vertraging kon worden gegeven bij een koude matige tegenwindse bries.

De wedstrijd verliep zonder problemen behalve tactische tegenslagen voor de koplopers die de veranderende wind en stroom in hun nadeel moesten ervaren.

De RNSYC krijgt een nooit geziene eerste, tweede en derde plaats in IRC 1 en 2

met de overwinning van Julliette(J109), gevolgd oor Njord (A35) en Canjotto(J109).

In IRC 3 gaat de overwinning opnieuw naar de Dehler Bel 9009 van Alain Rouseau gevolgd door de Half Ton van Jacob Muyls die later tijdens het diner op zaterdagavond ook de gelukkige winnaar werd van de jaarlijkse spinnacker prijs.

In IRC Double Handed gaat de overwinning naar de Grand Surprise NED 6969.

CR 1-2 wordt gewonnen door BEL 6397 van Robbrecht De Bock met de Grand Soleil 40 van Arne Debruycker op de 4e plaats.

In CR 7-6 gaat de overwinning naar NED 8376 van Lennert Vehoeven.


Op vrijdagavond bleek vlug dat de wind op zaterdag het ging laten afweten en werd beslist de wedstrijd af te lassen. Later bleek deze beslissing de goede. Enkele deelnemers kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag terug, anderen moesten op zaterdag een groot deel van de weg op motor afleggen. Er was toch een mooie opkomst en een record aantal deelnemers voor het diner met de verloting van de Spinackerprijs.
                                                                                                                                   


                                                                                                                                Volledige resultaten zijn te vinden door hier te klikken en enkele foto’s van de start hier.

Laser Eurocup Trophy 2018

maandag 14 mei 2018

Gedurende het weekeinde, van vrijdag 18 t.e.m. 20 mei gaat onze volgend evenement door op het Klein Strand.

Samen met de Laserklasse organiseren we één van de Eurocup North West wedstrijden.

Deze staan open voor de Laser Standard, Laser Radial en Laser 4,7.

In Laser Standard zijn voorlopig 13 deelnemers ingeschreven waaronder  2 Oekraïners, 2 Indiërs, 1 Monegask, een Kroaat en 1 SVK. In Laser rad. krijgen we 41 deelnemers waaronder een Kroaat en een Litouwer . In Laser 4.7 krijgen we 48 deelnemers waaronder een deelnemer uit Hong Kong en één uit Cyprus.

Met een kleine 100 deelnemers uit 13 landen de talrijkste bezetting tot op heden sinds de nieuwe schikking op het Klein Strand.


LM

Laser Eurocup Trophy 2018

vrijdag 18 mei 2018

Gisteren kwamen enkele Belgen trainen. De wind stond vlak Noord en de golfslag liep gevaarlijk binnen op het klein strand. Toch trotseerden ze de koude en de branding en liep de training af zonder grote problemen.

Vandaag vrijdag is de wind gelukkig gaan liggen en is de branding ook verdwenen. De 100 deelnemers vonden de weg op de strekdam en de launch verliep heel vlot. In een goede 15 minuten nadat ze werden vrijgegeven waren alle boten op weg naar de startlijn. De foto's geven dit weer. Klik hier.

LM

Laser Eurocup Trophy 2018

dinsdag 22 mei 2018

Met deze Eurocup plaatst de RNSYC zich in de rij van  internaionale locaties voor belangrijke evenementen.

De honderd deelnemers vonden zonder enige moeilijkheden de weg naar het racegebied, launchen gebeurde in een goed kwartier, aankomsten  waren meer gespreid doch verliepen ook zonder problemen niettegenstaande er heel veel wandelaars op de strekdam aanwezig waren wat blijkt uit de foto's.

Er waren 2 deelnemers lid van de club. Bij de Laser Rad zeilde Simon Degendt een paar heel mooie wedstrijden doch was geplaagd door een heel ijverige jury die hem in een van de reeksen vanuit een leidende positie naar huis stuurde. Uiteindelijk eindigde hij nog mooi 10e op 38 met een 1e en een 2e plaats. In de 4.7 eindigde Anna De Bruycker 10e op 46 met een 2e en een 3e plaats in de reeksen. Ze was 4e dame in de 4.7.

Later meer over dit prachtige weekend.

Foto's als gewoonlijk via hier

Er zijn ook nog een duizend prachtige foto's te vinden op de site van Patrick Kyndt waaronder beide hierna.

De site van Patrick Kyndt is te vinden : patrickkindt.zenfolio.com/p537980618


LM

Light Vessel Race 2018

Na de dramatisch afloop van de editie van vorig jaar was het uitkijken hoe de race dit jaar zou verlopen. Er werd door de RBSC opnieuw gekozen voor koste banen. De deelnemersaantallen vielen terug. Er was slechts één klasse in IRC met een totaal van 13 deelnemers. Hierbij werd een 25 voeter geklasseerd naast 40 voeters en toch zien we dat deze 25 voeter een eerste plaats haalde in één van de reeksen. De overwinning ging met voorsprong naar Manta van Lefebvre. Vanuit de RNSYC mochten we 7 deelnemers tellen met als beste resultaat de 4e plaats van Njord, de A35 van Paol Jonckhere en co. Een mooi 6 plaats ook voor Juliette.


In de CR klassen was de opkomst nog lager en telde slechts 6 deelnemers, alle klassen samen.


Resultaten zijn te vinden via deze link :  http://www.lightvesselrace.be/results

Bar Race 2018

Na een paar jaar onderbreking wordt nog eens gepoogd de Ostend Cup open te trekken voor jachten.

Dit jaar zal er dus op zaterdag een coastal ingericht worden die als een Woensdagavond race wordt

geklasseerd. Voor diegenen die niet kunnen deelnemen is er geen noemenswaardig nadeel omdat een

aantal races toch kunnen worden afgetrokken. Een 10 tal boten schreven reeds in via het Manage2sail

programma.

S'avonds 19,00 uur is er een Mosseldiner in de RNSYC voorzien. Inschrijvingen in de bar liefts voor

vrijdagavond.

LM

Ragazza naar Offshore Sailing Worlds  2018 in Den Haahdonderdag12 juli 2018


Ragazza vertrekt vandaag, na de laatste Woendagavond Race met glans te hebben gewonnen, naar Scheveningen om er mee te dingen in de Offshore Sailing Worlds 2018 die doorgaan van 12 tot 20 juli 2018. Deze richten zich tot de ORC en IRC gemeten jachten.


Ragazza zeilt er in de middenklasse B die 27 deelnemers telt. Ze hebben op één na de hoogste rating voor één van de kleinste boten van hun klasse. Ze zijn de enige Belg in hun klasse.

In de grootste klasse A met 10 deelnemers zeilen er geen Belgen en in de klasse C vinden we onder de 50 deelnemers Tontin, Archambault 35 en een andere A35 Amaris II naast de Xp33 XBie van Koen Cleeren.


De Offshore Sailing Worlds krijgen een deelnemersveld dat vooral Nederlandse, Duitse en Noordeuropese Europese boten telt. Er doen een 15 tal landen mee. 52 % van de deelnemers zijn Nederlanders.

Te volgen via https://offshoresailingworlds2018.com

 

Brugse Zot Race

dinsdag 31 juli 2018

We kunnen terugblikken op een prachtige Brugse Zot Race 2018.

Deze race, als inleiding tot het Open Belgisch Kampioenschap is in de vorige jaren uitgegroeid tot een volwaardig en prachtig evenement. De zorg die Xavier en Anne er aan besteeden is meer dan meldenswaardig. De talrijke publicitaire banners, de speciaal geborduurde shirts, de pontondrinks, de dinners, de prijzen en sinds enkele jaren de aanwezigheid van Ricardo Pinto, de topfotograaf die de wedstrijden op een prachtige wijze vereeuwigd. Prachtig.


Meldenswaardig was ook de prestatie van Rik Desmet, normaal jury op het water, die samen met Bea, met zijn tweetjes insprongen op maandag om een RO te vervangen die per vergissing afwezig bleek (Caroline Richard was als voorzien niet vrij op maandag) .


Na de geschrapte race van zaterdag wegens te veel wind, de verkorte reeksen van zondag opnieuw met veel wind en de mooie wedstrijden met heel mooi zeilweer van maandag mogen we spreken van een geslaagde wedstrijd.

De overwinning ging naar Ben Van Cauwenbergh met één overwinning en 2 tweede plaatsen voor voor Alex Helsen met ook één eerste plaats en voor Xavier Vanneste.

Er waren een 14 ingeschreven draken waaronder 2 nederlanders.De foto’s als hieronder van Ricardo Pint kunnen worden gevonden via de BDA site. 

Open Belgisch Kampioenschap Draken 2018

zaterdag 4 augustus 2018

Op donderdag kon wegens gebrek aan wind slechts één wedstrijd worden

afgewerkt.

Met 26 deelnemers mogen we spreken alvast van een mooi kampioenschap.

Alex Helsen won voor Ned 422 van Jan Bakker en Ben Van Cauwenbergh.


Op vrijdag was het heel lang wachten op de wind. Na de middag konden

uiteindelijk 2 mooie reeksen worden afgewerkt. De eerste werd gewonnen

door onze Xavier Vanneste voor de Engelse Marc Dicker en Nederlander

Jan Bakker.

De derde reeks won opnieuw Alex Helsen voor Ben Van Cauwenbergh en

opnieuwXavier Vanneste.

Voorlopige klassement AlexHelsen ex equo eerste met Xavier Vanneste en

Guy Celis derde gevolgd door Ben Van Cauwenbergh op de 4e plaats.


Op zaterdag zouden indien mogelijk 3 reeksen worden gezeild. De windvoor-

spellingenzijn goed.


Het zijn hele drukke dagen voor de club. Hiernaast een beeld van de bezetting.

De resultaten zijn te volgen via Manage2Sail.com.

Oudere artikels:

Klik Hier

Dragon Open Championship

maandag 6 augustus 2018


We kunnen terugblikken op een prachtig kampioenschap. Er was heel licht weer,

er was zwaar weer, zeven reeksen werden afgewerkt in 4 dagen.

Dank aan de booteigenaars van de Visserkaai die hun plaats tijdelijk moesten

afstaan aan deze prachtige Drakenklasse. Een oude RNSYC traditie.


De uiteindelijke winnaar werd toch Alex Helsen niettegenstaande de

Nederlander Bakker op nauwelijks één punt kwam te staan in de laatste reeks

door deze te winnen en Helsen in deze wedstijd zijn slechtste resultaat neerzette.

Ben Van Cauwenberg, vroegere Belgisch Kampioen werd uiteindelijk derde

met een overwinning in deze laatste reeks.

Beste zeiler van bij ons was “Herbie” van Xavier Vanneste die mooi 4e werd

niettegenstaande een wat ongelukkige DPI in de 4e en een DSQ in de 6e reeks.

De volledige resultaten zijn te zien op “manage2sail.com


Hierbij een mooie foto van Pit De Jonghe van www.shiptoshore.be die de wedstijd

volgde op zee.

Discovery Cup

zaterdag 11 augustus 2018


Vandaag 11 en morgen 12 augustus wordt Ostend Cup 5, “Discovery

Cup” ingericht door de “Twins” gezeild.


Deze race telt voor de SB20 als officieus Belgisch Kampioenschap. Er zijn

7 deelnemers waaronder één Nederlander. Het is spijtig deze prachtige

klasse die in onze club werd gelanceerd de laatste jaren achteruit te zien

gaan.


Verder zeilen er een 9 tal Multihulls vanuit de Twins en Ostend Sailing 

en evenveel Patins. Er zijn dit jaar geen Draken ingeschreven.

Dragon Duvel Cup Ostend


Voorbije weekend in de eerste editie gezeild van de Duvel Cup voor Draken.

De wedstrijd is een organisatie van de “Royal” in samenwerking met de RNSYC.

Er waren een 12 deelnemers. Op zaterdag moest wegens een te harde wind met veel ze worden afgelast.

RO Dirk Sledsens besloot dan op zondag een uurtje vroeger te starten om nog vier kleine races te kunnen afwerken wat dan ook mooi lukte.

De overwinning ging naar de recente winnaar van het Belgische kampioenschap Alex Helsen gevolgd door  Natalie Gunst met Sebbe Godefroid als bemanning.

Merkwaardig derde plaats van de “Dalton”en  de uitleendraak met aan boord een 4 koppige jongeren bemanning van de SRNA en de Royal die naderhand heel enthousiast klonken over de draak en vonden dat de ervaring naar meer klonk. Het was de eerste deelname van Luc Sringuel in zijn nieuw aangekochte draak, de ex Peticrow “Domino”.


Deze nieuwe reeks zou een jaarlijks terugkerend evenement kunnen worden. Het is de bedoeling van de klasse de 3 wedstrijden voor draak uit te breiden naar 5. Meer hierover later.

LM

Onze volgende grote uitdaging.

Open Belgisch Kampioenschap Europe en Finn

8 en 9 september 2018Zelden kwamen zo veel deelnemers opdagen om aan een kampioenschap op zee deel te nemen. 36 Belgen strijden tegen 2 Fransen, niet minderden 13 Duitsers, 1 Noor en 1 Pool, samen op heden 53 deelnemers. (Er is samenlopend nochtans een nationaal kampioenschap in Spanje.) Het Belgisch Kampioenschap in Oostende is een lange traditie aan het worden.


Ook in de Finn klasse is de opkomst mooi. 13 Belgen nemen het hier op tegen 3 Duitsers en 11 Nederlanders.


Voorlopig wordt veel wind voorspeld van zuid westelijke richting. Bij deze wind is gelukkig de deining op het strand binnen de strekdam eerder gering.


Inschrijvingen en resultaten kunnen worden gevolgd via “manage2sail.com


LM

Open Belgisch Kampioenschap Europe en Finn

maandag 10 september 2018

Het Open Belgisch Kampioenschap Europe en Finn van verleden weekend was een mooi succes. De aantallen deelnemers overtroffen de voorgaande edities, het weer viel beter mee dan de voorspellingen, de organisatie verliep zonder veel moeilijkheden.

Op zaterdag morgen werd de nieuwe camper van de WWSV(vroegere VYF) ingehuldigd door de vertegenwoordigers van de federatie, Sportschepen Bart Plasschaert en de vertegenwoordiger van de sponsor, windmolenparkbedrijf Northern. De vernieuwde mobile cabine is uitgerust met een windmolen voor de productie van stroom, windmeter, internetverbindingen en VHF is is dus ideaal om te fungeren als regatacenter voor diverse evenementen.

Op zaterdag werden voor de Europe 4 mooie reeksen gezeild, voor de Finnen 3.

Op zondag werd reeds om 10 uur gestart  om voor 15 uur te kunnen eindigen en iedereen op tijd naar huis te laten vertrekken.

De overwinning ging bij de Europeklasse naar Mattijs Van Hoorewege voor Toon Van Caenegem en Stijn Van Hoye. Vierde werd de Poolse Weronica Glinkiewicz die ook eerste dame werd.

Bij de Finns ging de overwinning nipt naar de Duitse Uli Breuer voor De Nederlander Bas De Waal en Tobias Kirchbaum. Eerste Belg en dus nieuwe Kampioen werd Sigurd Vergauwe.

De deelnemers hadden belangstelling voor onze faciliteiten doch het moet wordenv toegegeven dat het strand aan de vloedlijn een moeilijk te halen knik vertoont om een zware boot als de Finn uit het water te halen. Met 2 tot 3 personen is dit nog een beulenwerk. Er zou een betere oplossing moeten worden gevonden.

Resultaten via Manage 2 sail : https://bit.ly/2QhgsLD voor de Finn of https://bit.ly/2CD0dFN Europe

foto van Patrick Kyndt

ONZK Ostende Sailing Weekend


woensdag 12 september 2018


Volgend weekend zeilen we ons laatste evenement van het seizoen behalve Indian Summer van de Ostend Cup.

Voor het finale ONZK Ostende Weekend zijn op vandaag een 20 tal deelnemers ingeschreven. Dat is zeker niet veel doch beter dan de gemiddelde deelnamame dit jaar.

Zal de nieuwe Ragazza op tijd aankomen van haar leveringsreis vanuit Denemarken? Voorlopig staan ze nog met de Ker 37 ingeschreven. We zijn meer dan benieuwd.

Laatste ONZK Wedstrijd van 2018

vrijdag 14 september 2018

We zijn alweer aan het einde van het seizoen toe.

Hoge inschrijvingen werden niet gehaald. Gelukkig valt onze wedstrijd redelijk mee want er zijn op heden een 27 boten ingeschreven. Het mag wel worden vermeld dat van die 21 er 13 zijn van onze club. Dit is een nooit gezien fenomeen.

In IRC 1&2 zijn er 9 deelnemers, in IRC 3  zijn er 8 ( waaronder 3 Halftonners), in CR 1&2 slecht één enkele en in CR 3-6 zijn er 6.

Na de 3 reeds gezeilde wedstrijden staat in IRC 1&2 onze Njord aan de leiding met op plaats 2 Manta Sailing en op plaatsen 3,4 en 5 weer RNSYC zeilers : Juliette, Canjotto en Ragazza. In IRC 3 vinden we Farther Bruin en Tasman terug op de 5e en 6e plaats. Gaat Njord zijn leiderspositie kunnen handhaven? Wij durven hopen het hopen. Ander vraag is: wat mogen we verwachten van de nieuwe Ragazza? Zullen ze in staat zijn zonder ooit te hebben getraind hun nieuwe boot op topsnelheid te varen?

In CR 3&6 staat Yalchic II op 6 en Denebola met slechts 1 race op 8.

 


VERSLAG ONZK 5 te Oostende.

maandag 17 september 2018


We mogen terugblikken op een prachtig Ostend Sailing Weekend.

Dit laatste ONZK evenement van het seizoen was een echte meevaller. De deelnamecijfers blijven spijtig genoeg ondermaats alhoewel beter dan de voorgaande evenementen in Nieuwpoort en Zeebrugge. Met in een totaal van  23 deelnemers kan toch van een geldige wedstrijd worden gesproken.


Onze RO Dirk Sledsens die een heel goede prestatie neerzette koos voor de IRC vooral voor Up en Downs van een perfecte lengte. Op Zaterdag werden er 3 wedstrijden afgewerkt, op zondag 2 met als afsluiter nog een korte coastal.

De CR zeilden 2 coastals per dag.


Bij de IRC 1 & 2, de grootste klasse, ging de overwinning met grote voorsprong naar de grootste deelnemer de Nederlandse Grand Soleil 43 van Astrid de Vin. Tweede werd de First 40 van Michele Lefebvre vóór onze A35 Njord van Paul Jonckheere en Gert Orbie.

Op een minimum verschil in punten werd de nieuwe Ragazza van Jan Gabriel en Bert De Bie voor hun eerste kennismaking met hun nieuwe boot mooi 4e. Er zit zeker veel potentieel in hun nieuwe boot.


IRC 3 werd opnieuw gedomineerd door de Dehler 29 Picsou (KYCN) van Alain Rousseau met Phillipe Bourgeois (oude eigenaar van de Njord). Ze lieten General Tapioca (Half tonner) achter zich met het dubbele van de punten vóór de HOD 35 van de RBSC Zerrafa de enige CR 1&2 die samen met de CR 3&4 uitkwam.


De Cr klassen samen wegens gebrek aan grote boten, werden gedommineerd door Denebola van Matisse en Alain Poncelet voor de J24 Eau Nor met Franck Dobbels en een bemanning vanuit het gezamenlijke schoolprogramma Twins/RNSYC.

LM                                                  Binnen een paar dagen worden op deze site onder Gallery foto's gepbliceerd van de race. Ze zijn te vinden door te klikken hier

De Manta Sailing gevolgd door Ragazza en de Klassen IRC 3 Zarafa en General Tapioca.